Thursday, September 18, 2014

Dag 98 - Mötet med Lars Verket

Datum
Måndagen den 15 september
Sträcka
Idag - 31 km
Totalt - 3171 km
Medeldistans - 32,4 km/dag
Inblåsta dagar 
9st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordostliga vindar 8-9 m/s utomskärs, 5-6 m/s inomskärs. Fortsatt solsken. 
Fångst
Ingen fångst
Frukost
Super-gröten, choklad och kaffe
Lunch
Äggmackor
Middag
Tomatsås med ris och lök, proteinshake

Dagens karta

Skräpkatering
Liten stenstrand på nordvästsidan av ön Toner. Skräphetsgrad 7/10. Mestadels mindre plastföremål i tångbädden. Även mycket plastpåsar, PET-flaskor, mm. Dagens paddling
Det rycker i tältet när alarmet ringer, vinden på gång. Vi är rätt slitna nu och rutinerna går inte lika snabbt vanligt. 


En morgon vid Skåtøy. I horisonten anar man den långsmala ön Jomfruland.

På havet är det motvind som väntat, men vi slipper de hårdare vindarna när vi korsar norrut mellan skären. På ön Toner ser vi 12 kajaker ligga på land och inser att det måste vara Lars Verket och hans elever som är ute. Lars har paddlat mängder i Syd-Norge och har, som vi förstod först i efterhand, själv gett ut flera guider över paddelområden i södra Norge. Vi vandrar flåsandes upp till toppen av Toner där vi hittar honom. Utsikten är fantatisk och vi kan konststera att det verkligen blåser flera sekundmeter mer längre ut till havs. 

Lars bli glatt överraskad när vi dyker upp. Vi tackar för alla tips om tältplatser som han gett oss, men beklagar oss över att vädret hindrat oss från att ta många av de finare tältplatserna utomskärs. Han skrattar och konstaterar att han nog ställer lite högre krav på tältplatserna. Lars pekar ut den fortsatta paddlingen mellan skären och tipsar om ytterligare campingplatser längre norrut. 

Vi tackar för mötet med Lars och eleverna. I natt ska de ut och navigera i mörkret. Vi berättar om marlden igår och Lars tystar ner oss: "det ska bli en överraskning", säger han med ett leende. 

Tillbaka på havet går det fortsatt bra. Motströmmen är mindre påtaglig än under de senaste dagarna och vi gör ok fart trots motvinden. Framåt kvällen mojnar det och vi kan lätt korsa Langesundsfjorden. 

Ön Mølen med sin fräcka, sedimentära struktur.


Vi paddlar på till ett par öar utanför Nevlunghavn och hittar en fin tältplats. Kanske var det denna som Lars Verket tänkte sig, kanske inte. Det är fint att vi har tusentals guldkorn kvar längs Norges kust, att vi bara sett en bråkdel av allt om vi en dag återvänder. Nästa gång tar vi med Lars Verkets guide! 


//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment