Thursday, September 18, 2014

Dag 97 - Mareld

Datum
Söndagen den 14 september
Sträcka
Idag - 27 km
Totalt - 3140 km
Medeldistans - 32,4 km/dag
Inblåsta dagar 
9st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordostliga vindar 6-8m/s. Fortsatt solsken. 
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, choklad och kaffe
Lunch
Lax-och skaldjurssoppa 
Middag
Äggmackor 

Dagens karta

Skräpkatering
Sandstrand i Østre Randevik syd om Risør. Skräphetsgrad 3/10. Mestadels plastpåsar, plastemballage och PET-flaskor i tångbädden. 

Dagens paddling
Det blir en trevlig sovmorgon i viken nära Risør. Vi flyttar tältet till solen för att kondensfukten skall torka bort och äter frukost vid ett par bänkar. Snart börjar morgonpromenerande människor titta förbi. Mitt under packningen av kajakerna kommer Rune Flotve och hans fru Lise fram till oss och frågar om paddlingen. Det har väl gått så långt att vår skäggväxt numera drar till sig viss uppmärksamhet, det är ju inte vem som helst som frivilligt låter mustachen växa så långt att den hamnar i munnen. Vi berättar om expeditionen, Rune lägger det på minnet och tar en bild av oss till Risøs lokaltidning. Tack för ett trevligt samtal Rune och Lise! 

Numera har det gått så många dagar att vi har svårt att fokusera på annat än att komma fram. Förgäves har vi försökt spå optimistiska ankomstdatum för familj, släkt och vänner, men motvinden drar det längsta strået, alltid. Vi har under de senaste dagarna träffat flertalet människor som påpekar hur fint väder det är och att det måste vara härligt paddlingsväder. Samtliga har suttit på läsidan och stekt i solen..

När paddlingen är motig är det trevligt med något nytt som piggar upp. Idag får vi besök av Johans pappa Leif som kommer och möter upp oss i Levangsbukta en bit söder om Portør. Leif tar med oss till Kragerø Resort och bjuder på lunch och öl. Vilken utsikt det är från uteserveringen, vi har knappt varit annat än på havsnivå senaste veckorna och facineras över hur långt man ser och hur lättnavigerat det ser ut ovanifrån.

 
Leif skutsar oss tillbaka till kajakerna och vi passar på att lämna lite skadad/trasig/överflödig utrustning. Vi paddlar vidare vid 18 tiden och vill gärna hinna upp till Jomfruland innan hårdare vindar kommer imorgon. Ljuset försvinner snabbt och vi får paddla mörker de sista två timmarna. Inne i ett lugnt sund paddlar vi genom partier med ytliggande alger där marelden samlats. Det lyser upp kraftigt i paddeltagen när vi fascinerat paddlar vidare.

"Sakte fart, barn bader" 

Eftet mycket letande med pannlampa hittar vi en passande tältplats och slår läger. Godnatt! 

//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment