Saturday, September 13, 2014

Dag 94 - Den sista pizzan

Datum
Torsdagen den 11 september
Sträcka
Idag - 35 km
Totalt - 3049 km
Medeldistans - 32,4 km/dag
Inblåsta dagar 
9st
Antal vilodagar
2st
Väder
Svaga nordostligs vindar 2-4 m/s. Solsken och klart hela dagen.
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, choklad och kaffe
Lunch
Ris-och tomatröra från gårdagen
Middag
Pizza och öl

Dagens karta

Skräpobservation
Trolleviga, stenstrand på ostsidan Hellenes. Skräphetsgrad 8/10. Alla möjliga plastföremål: dunkar, flaskor, fiskegarn, frigolit mm. 


Rejält frigolitblock

Dagens paddling
Det blir återigen lite sovmorgon för att återhämta krafter innan vi kommer iväg. Vi hänger upp kläder på tork uppe vid sommarhuset vi har slagit läger vid. Som så många andra "sommarhus", står det tomt större delen av året och så även nu. 

Vi skräpkarterar på en liten stenstrand full av skit. Det är inte fiskerelaterat till samma grad som uppe i Finnmark utan mer blandat från båtrelaterad verksamhet och hushåll. 


Det blir en bra paddeldag med låga vindar och solsken. Landskapet påminner fortsatt mycket om Bohuslän, förutom att det står sommarhytter överallt. Vi passerar flera fina sund, storslagna sommarkåkar med självgående gräsklippare och fina små stränder. Skönt att slippa den båttrafik som det måste vara här under högsäsong! 


Lillesand

Två skällande hundar vaktar en fiskebod

Ett av alla trevliga små sund

Framåt 19 paddlar vi in i Grimstad där Kristine jobbar med att hålla kurser i sjösäkerhet av olika slag. Vi får ställa kajakerna på hennes arbetsplats, Safemar och kör till huset i Arendal.

Kristine sätter på en tvättmaskin med våra kläder, ger oss varsin kall öl och kör iväg för att hämta pizza medan vi duschar. En välbehövlig kväll i soffan är precis vad vi behöver. Vi visar Kristine lite film och bilder från resan och hon visar sin vackra segelbåt, Black Pearl. Hon berättar sina segelresor om när hon var med och rundade Kap Horn två gånger under samma resa, där det andra gången plötsligt blåste upp så kraftigt att de tvingades segla på endast riggen i orkanvindarna. 

Homborgsund

Kvällssol utanför Grimstad

Efter en trevlig kväll kryper vi ner i sängarna, alla elprylar på laddning inför sista biten och kläder på tork. Imorgon lär vi vara väl rustade inför sista biten. Långtidsprognoserna ser dock mindre trevliga ut: fortsatta nordostligs vindar, ofta 6-8m/s. Det lär bli en långsam slutspurt..

//Alex och Johan


1 comment:

  1. Nu börjar det närma sig på riktigt! Hur känns det? Kan tänka mig att det känns stort, konstigt och lite blandat. Jag minns själv hur det kändes för mig. Dagen då ni kommer fram till Strömstad och drar upp kajakerna på en strand, precis som vilken annan dag som helst, men med den stora skillnaden att ni inte ska fortsätta och hoppa ner i kajakerna igen. Det är en väldigt skum känsla efter så lång tid som tre månader av exakt samma rutiner. Ni är varmt välkomna in i mål nu efter ett stort äventyr och väl genomför paddling! Paddla på nu det sista kilometerna och kämpa in i mål :-)

    /Tim

    ReplyDelete