Thursday, September 11, 2014

Dag 91 - Lindesnes - Norges sydkap

Datum
Måndagen den 8 september
Sträcka
Idag - 53  km
Totalt - 2939 km
Medeldistans - 32,3 km/dag
Inblåsta dagar 
9st
Antal vilodagar
2st
Väder
Till en början ostliga vindar som succesivt vred över till nordväst under dagen. Regn och 6-8m/s sedan avtagande vindstyrkor fram emot kvällen och solsken.
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, juice, choklad och kaffe
Lunch
Makrillmackor
Middag
Pasta pesto och proteinshake

Dagens karta

Skräpobservation
En liten sandstrand vid Lomsestrand. Skräphetsgrad 4/10. Mestadels mindre plastföremål, såsom plastkorkar, repbitar, emballagepåsar och mindre frigolitbitar. Även en klump smörjfett i storlek av en handboll.

Dagens paddling
Alarmet ringer vid 04:00. Det är kolsvart, kallt och regnigt. Man blir inte sugen på att ge sig ut ur tältet överhuvudtaget, men vi vill så gärna hinna komma runt Lindesnes, Norges sydligaste fastlandsudde, innan starkare vindar kommer imorgon. Allt blir lite jobbigare och går lite långsammare när det skall göras i ruskväder. Den obligatoriska nr 2 efter kaffet är inte alls trevlig i piskande regn och tältet blir dyblött när det skall packas ned, ett par kilo tyngre än annars.

Ute på havet är det möjligtvis lite trevligare de första minutrarna, men när vi rundar Steinodden och passerar Lista fyr möts vi av hårdare ostliga vindar och fortsatt mycket regn. Det blir hårt, vått och kallt. Trots att vi sitter i torrdräkter och kämpar oss fram lyckas vi inte jobba upp en behaglig temperatur, och inte går det snabbt heller. Drömmarna om att runda Lindesnes idag börjar blekna. 

I morse fick vi ett mail av sydkoreanen Gou Young som följt vår resa. Han konstaterar att våra skägg nu  växt till sig såsom för "äkta, starka, legendariska" män, men när vi ser blixten slå ner över Lindesnes i fjärran känner vi oss långt ifrån så starka som våra skägg tycks återspegla. Efter 6 timmars rusk börjar så sakterliga regnet ge sig och vinden lättar något. Vi ser ett par vackra ständer vid Lomsesand och går in för lite lunch, skräpkartering och för att ladda om inför eftermiddagen. Det visar sig vara ett bra beslut! 

Fina sandstränder vid Lomsesand

I fjärran kan man ana Lindesnes

Haj-ägg

Johan är redo för att ge sig ut igen


Vi får ett skönt break på en av de fina sandstränderna och passar på att ta på oss mer kläder på överkroppen. Samtidigt slutar det regna och klarnar upp allt mer. Vi har bara gjort 2 mil på de första 6 timmarna men har nytt hopp när vi är tillbaka i kajakerna. Den fortsatta paddlingen blir fridfull me bara svaga motvindar. Vi passerar några mindre samhällen som ligger fint skyddat bland öarna nordväst om Lindesnes. 

Klockan närmar sig 19 när vi så tillslut rundar Lindesnes i bra väder. En grå molnmatta hänger fortsatt över delar av himlen och kastar ned regn här och där. Äntligen är vi runt det sista stora kruxet, Norges sydkap!


Utanför Lindesnes
Vi paddlar sent in på kvällen för att komma in mot land för att få skydd mot de starka nordliga vindarna som skall komma imorgon. Vi får magiskt ljus när solen gå ned och ångrar för ett ögonblick att vi inte är kvar vid fyren när vi paddlar in i en liten vik, precis vid utloppet till Sprangereidkanalen. 


Imorgon blir det sovmorgon innan vi återigen riktar kajakstävarna norrut, en sista gång. 

//Alex och Johan1 comment:

  1. Galet imponerad jag är är! Vilken tur ni gör! �� följer eran resa dag för dag! Varje natt när jag sitter å matar min son så läser jag eran blogg, de är något jag ser framemot! Så vad ska jag nu göra på nätterna.. Ni är ju snart hemma! Haha. Lycka till sista biten! /Elin Lennartsson å Tage! :)

    ReplyDelete