Saturday, September 6, 2014

Dag 88 och 89 - Inblåsta vid Egersund

Datum
Fredag och lördag den 5-6 september
Sträcka
Fredag - 22  km
Lördag - 0 km
Totalt - 2834 km
Medeldistans - 31,8 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Fredag - Sydliga vindar med ökande styrka under hela dagen upp till 10 m/s. Klart väder.
Lördag - Regn och stabila 8-12 m/s från sydost
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, juice, choklad och kaffe
Lunch
Fredag - Äggmackor, proteinshake, tacos och vin.
Lördag - Äggmackor och pasta med pesto
Middag
Fredag - Pasta med pesto
Lördag - Pasta med handplockade kantareller och svampsås.
Dagens karta

Skräpobservation
Æsan i Egersundet. Skyddad grusstrand. Skräphetsgrad 2/10. Någon engångsgrill, ölburk, plastleksak och lite annat smått.

Dagens paddling
Klockan är 03:15. Vi är betydligt tröttare än vid samma tid igår men kommer så sakterliga igång. På havet strax efter 6 och gäspar oss fram i soluppgången. 


Det är inte särskilt länge vi behöver paddla innan vi får skydd innanför Eigerøy och andra små öar. På väg in i Sundet ligger sjöhusen vackert på sidorna men sedan rundar vi en udde och ser själva Egersund. Det är ingen vacker syn när vi passerar de fula industribyggnaderna som ligger uppradade längs kanterna. Värst är denna byggnad, som för tankarna till ett fängelse (och ett dåligt sådant). 


På väg ut ur Egersund ser vi den öppna havet och möts av hårda vindar. Vi slipper snart undan när vi paddlar in i Hestnes och slår läger på en liten ö med ett sommarhus. Lyxigt med ha en egen sommarö! Vi njuter av ännu en eftermiddag i solen som spenderas på veranden till sommarhuset. Förhoppningsvis dyker inte ägarna upp undrar varför två skäggiga män sitter i kalsonger och käkar tacos på deras uteplats. 

Alex funderar på hur det kommer lösa sig med studierna som började i måndags. 

Bra utsikt över Eigerøy och det öppna havet

Ägarna till ön verkar paddla kajak själva och har säkert inget emot att vi okuperat deras ö, hehe. 

Ön är full av svamp, till och med några av ädlare slag. 

Alarmet ringer 03.00 nästa morgon. Prognosen vi tog igår kväll såg ut att möjliggöra paddling åtminstonne ett par timmar under morgon och kväll. Regnet smattrar på tältduken och kroppen protesterar när vi långsamt tvingar upp oss från den djupa sömnen. Det blåser fortfarande en del ute så vi kollar väderleksrapporten en sista gång innan vi packar ihop. Till vår besvikelse skall det nu blåsa sydostliga vindar mellan 8-12 m/s hela dagen. Kroppen blir i vart fall nöjd när vi återvänder till sovsäckarna: det får bli en vilodag istället. 

Vi vaknar igen 11:30 och har nog sovit närmare 13 timmar totalt. Under dagen bloggar vi ikapp helt, plockar öns kvarvarande kantareller, tar bilder på skäggen och riggar tackel. Det är nämligen så att blåfenad tonfisk siktats i och utanför fjordar längre österut när den jagar makrill. Chansen är inte stor att vi får se dem, men om vi gör det så är vi redo! 

Redo för att agnas, med makrill! 

89-dagars-skägget

Underhållning i tältet

Imorgon ska det blåsa medvind, ja ni hörde rätt, medvind! Vi håller tummarna för en lång dag på sjön. 

//Alex och Johan
No comments:

Post a Comment