Friday, September 5, 2014

Dag 85 - Surfstränder, osynliga hamnar och en stulen makrill

Datum
Tisdagen den 2 september
Sträcka
Idag - 36  km
Totalt - 2767 km
Medeldistans - 32,6 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Västliga vindar mellan 3-5 m/s. Klart tilll halvklart väder under hela dagen
Fångst
3st makrillar
Frukost
Super-gröten, juice, choklad och kaffe
Lunch
Äggmackor och proteinshake
Middag
Makrill (2 och en halv) med potatismos och fisksås samt wienerbröd, äppelmust och öl. 

Dagens karta


Skräpobservation
Sele hamn, liten sandstrand. Skräphetsgrad 2/10. En stövel och några mindre plastföremål.

Dagens paddling
Låga vindar idag, äntligen! Vi korsar Kvitsøyfjorden och fortsätter längs landskapet, som nu är väldigt platt. Vi ser makrill i ytan och fångar tre stycken, de är små och magra, så som vi gillar bäst. Vi stannar till i Tananger för att köpa lite mat och nya tandborstar (vi glömde de förra hos Sigbjørn). Alex knackar hus för att fylla på vattensäckarna och får en trevlig pratstund med Helge Nyhus som berättar om den kommande exponerade sträckan med sandstränder och grundområden, där många fartyg förlist genom åren.

Tillbaka på sjön är det soligt och blir en härlig kväll när vi fortsätter längs land. Vi passerar Ølberg och får, trots det lugna vädret, en guppig paddling rund udden utanför Vigdel innan stränderna fortsätter.


Vi hade på förhand tänkt att det är skönt med långa sandstränder att kunna gå iland på om det skulle blåsa upp. När vi ser hur stora dyningar rullar in mot land och bryter hårt förstår vi bättre. En och annan surfare vittnar också om att man som kajakpaddlare bör hålla sig undan. 

Vi är tror oss veta att det kommer en hamn snart, men ser ingen på gps:en. Klockan närmar sig 19, det blir mörkt vid 21-tiden och det är runt fyra timmar till nästa plats vi ser på kartan. Vi blir lite oroade innan vi ser en båt gå in bakom en liten pir och förstår att det måste finnas en hamn där. I härlig kvällssol paddlar vi in i Sele hamn. 

Feistein fyr

Sele hamn

Vid sjöbodarna träffar vi först ett gäng medelålders män som tagit en vandringstur ute vid havet. De bjuder på kaffe när vi berättar om expeditionen. Snart dyker ett nytt sällskap upp som även är nyfikna och bjuder på nötter och äppelmust. Johan rensar makrillen och ställer fisken vid tältet som Alex slår upp. Plötsligt kommer en hundvalp förbi och nyper en halv makrill. Ägaren ursäktar sig och avlägsnar sig snabbt, troligtvis med viss ångest för att hunden tog några skäggiga campares middag. 

Det blir en god middag i mörkret, med först lite streching. Snart kommer ett par från det andra sällskapet tillbaka. De såg hunden ta makrillen och kommer med wienerbröd, någon annan bakelse och varsin öl. Känns som ett helt ok kompensation för en halv makrill, som dessutom legat och gottat till sig i solen hela dagen. 


Det är en vacker sträcka vi har kommit till och mycket glada människor. En man som bor i närheten berättar att norske kungen om sommrarna brukar spendera någon vecka med att fiska lax i älven en bit bort och pekar bort mot ett hus som vi inte ser. Hans hund blir snart upphetsad när en hermelin springer förbi. 

Vi kom inte så långt som vi hoppades idag på grund av stoppet i Tananger, men hoppas kunna göra en bra distans imorgon så länge de sydliga vindarna håller sig till de 4-5 m/s som prognosen säger.

//Alex & Johan 

No comments:

Post a Comment