Thursday, September 4, 2014

Dag 84 - Kossan Doris

Datum
Måndagen den 1 september
Sträcka
Idag - 20  km
Totalt - 2731 km
Medeldistans - 32,5 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Sydliga vindar på 7-10 m/s mulet väder
Fångst
Inget fiske idag
Frukost
Super-gröten, juice, choklad och kaffe
Lunch
Äggmackor
Middag
Ris med tomatsås och röda linser

Dagens karta

Skräpobservation
Sandviga på ön Mosterøy. Skräphetsgrad 4/10. Mestadels plastflaskor, repbitar och mindre plastföremål.

Dagens paddling
Vid 9-tiden när vi fram till Boknafjorden och börjar överfarten i motvindar på 5m/s som snart ökar till en 7-8m/s. Det blir till att mata på med långsamma, kraftfulla tag och försöka använda bålen så mycket som möjligt. Halvvägs över är klockan närmare 11 och vi börjar bli smått stressade över att vinden ska hinna tillta ytterligare. När vi närmar oss Mosterøy minskar våghöjden något och vi är över strax efter 12. 

Vi paddlar längs nordsidan ön som är full av betande kreatur, gröna ängar och höga stenmurar. Med tanke på murarnas höjd måst det ha krävts ett enormt arbete för att göra åkern brukbar. Eftet att ha passerat ett smalt sund genom ön kommer vi ut på sydsidan där vi möts av fortsatt starka vindar. Vi bestämmer oss för att vända och hittar en skyddad sandstrand inne i viken. 


Knappt har vi slagit upp tältet innan vi hör ett frustande utanför och möts ett gäng nyfikna kossor som närmar sig genom gräset. En av dem är helt orädd (vi kallar henne Doris) och går fram till kajakerna för inspektion med tungan. 


Johans torrdräkt kommer inte heller undan. Behövs ingen saltsten här inte. 

Imorgon ser vädret bättre ut. Vi siktar långt förbi Stavanger och ser fram emot den sträcka med sandstränder som väntar.

P.S. Språknotering. Vi har passerat otaliga "sandvika" under turen, men idag såg vi för första gången att det stavas med g: Sandviga. Vi kommer allt närmare Strömstad, "rägornas" stad..

//Alex och Johan
No comments:

Post a Comment