Wednesday, September 3, 2014

Dag 82 - Haugesund

Datum
Lördagen den 30 augusti
Sträcka
Idag - 37 km
Totalt - 2683 km
Medeldistans - 32,7 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Sydostliga vindar på 6-7 m/s och mulet väder
Fångst
En sej och en makrill
Frukost
Super-gröten, kaffe och choklad
Lunch
Tomatsås med bulgur
Middag
Pizza, öl och vin

Dagens karta


Dagens paddling
Dagen börjar med att Johan upptäcker att något djur ätit hål i fickan på flytvästen (där snickerspappret låg).Häromdagen kunde vi konstatera att Johans liggunderlag läcker från ett litet hål som vi inte hittar. Han tvingas lägga ut sittunderlag under höften för att slippa vakna hårt. Det känns som att hålet i flytvästen var ett tecken. Utrustningen ger vika, men vi står ännu. Något bättre paddlingen idag: vi verkar slippa motströmmen när vi fortsätter söderut. Vi kontaktar Sigbjørn, som tillsammans med två vänner, Øystein och Tor Einar, paddlat hela Norges kust i etapper. Den sista stäckan, från Lofoten till Grense Jacobselv, paddlade de nu i sommar, men tyvärr gick vi då om varandra kring Hammerfest. Sigbjørn hjälper oss få kontakt med Geir Johnny på Haugesunds kajakklubb som släpper in oss i lokalen när vi anländer vid 18-tiden. Vi hänger kläder på tork och duschar. Tyvärr får man inte sova i lokalen, så vi hör av oss till Sigbjørn och frågar om vi får bo där. 

En natt hos familjen Hagland

Fin utsikt från tomten

Vid halv nio blir vi upphämtade av Sigbjørn och hans fru Liv Åse. De har redan beställt pizza som vi hämtar upp på vägen till huset som ligger i en fin vik strax norr om Haugesund. Vi blir serverade öl och vin och börjar prata om äventyret. Vi får reda på att Sören Kjellkvist, som ensam paddlade Norges kust förra året (och som vi haft kontakt med inför expeditionen) av en slump hade träffat Sigbjørn i viken utanför och även han blivit inbjuden på en helkväll. 

Snart kommer Øystein och Tor Einar Förbi. Det blir härlig kväll när vi berättar och jämför upplevelser från kusten. Sigbjørn tar fram kartor och vi minns tillbaka till Nordkap, Kinnarodden, Makkaur fyroch  Slettnes. Vilka platser, och vilken känsla att ha paddlat förbi områden så exponerade och utsatta att få människor tar sig dit. Det känns nästan som att det finns ett band mellan oss, för bara den som själv suttit i kajaken vid dessa platser kan helt förstå vad det innebär (även om vi gör vårat bästa för att berätta om det). 


Tiden går snabbt och snart är det midnatt. Vi hade gärna fortsatt prata hela natten, men Sigbjørn ska jobba imorgon, och själva håller vi på att stupa av trötthet och berusning. Øyvind och Tor Einar skickar med två stora chokladkakor innan de säger hejdå. Liv Åse förvarnar oss om att vi kan bli väckta av deras barn när de kommer hem efter krogen. Det är nog ingen risk..

//Alex och JohanNo comments:

Post a Comment