Friday, September 19, 2014

Dag 101 - Tisler

Datum
Torsdagen den 18 september
Sträcka
Idag - 20 km
Totalt - 3265 km
Medeldistans - 32 km/dag
Inblåsta dagar 
9st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordostliga vindar på 2-5 m/s. Fortsatt solsken. 
Fångst
Inget försök
Frukost
Super-gröten, choklad och kaffe
Lunch
Äggmackor och glass
Middag
Tacos, öl och chips

Dagens karta


Skräpkartering
Kilen- Liten, skyddad vik på ön Tisler. Skräphetsgrad 3/10. Mestadels mycket smått skräp så som mindre plastbitar, plastkorkar och repbitar.

Dagens paddling
Sista heldagen, imorgon paddlar vi i mål efter 102 dagar till sjöss. Det känns overkligt på alla sätt och vis. En viss ångest börjar komma, den har redan varit där under vissa stunder, men nu börjar vi på allvar inse att vi snart komme hem. Tänk att få slippa packa i och ur kajaken varje dag, slippa ta på sig den illaluktande torrdräkten! Men, tänk att inte få vara ett med naturen, att inte få skita under en sten samtidigt som man beundrar soluppgången, att inte uppleva glädjen av att vara på äventyr.

Trots allt ser vi båda två väldigt mycket fram emot att komma hem. Det ska bli skönt att få använda benen, ta en kaffe vid datorn och sova i en riktig säng. Man behöver egentligen inte vara ute länge för att märka hur mycket som man tar för givet i den vardagliga livet, saker som man uppskattat så mycket mer när man får vara utan ett tag. 

Idag har vi målet att njuta en sista gång. Vi lämnar den trevliga holmen, som förövrigt var rätt skräpig en bit upp. 


Vi paddlar genom ett av sundet och kommer ut på den exponerade kusten. Här trivs vi allra bäst, så länge vädret tillåter. Vi har insett att det är här ute man hör hemma i en havskajak. Inomskärspaddling i all ära, men kajaken är ju trots allt gjord för att paddlas i vågor. 

Vi stannar vid en butik och köper glass och tacos till ikväll. Ute på havet tar vi sikte på Tisler, en liten ö halvvägs till Koster. Efter en kik på AIS:en paddlar vi över, numera i medvind och medström, och gör för första gången på säkert 20 dagar å en bra bit över 3 knop. Vi går in i en vik på sydvästra sidan. På ön finns flera igenbommade hus med små gräspartier där fåren håller nere växtligheten.
Det ligger en ensam båt i viken, där vi träffar Jorun och Pål. Det är nu det är som bäst här ute konstaterar vi tillsammans: stabilt väder, lugnt och fridfullt. 

Efter tacos i kvällssolen promenerar vi bort till båten och bjuds in på öl och jäger. Vi skålar för skärgården, för mobila hem och för att vi paddlat kajak längs hela Norges kust. Det blir en härlig kväll tillsammans och är smått berusade när vi kommer tillbaka till tältet för att pumpa upp de trasiga liggunderlagen, en sista gång. 


Tack Jorunn och Pål, imorgon kommer vi äntligen hem! 

//Alex och Johan

1 comment:

  1. Det har vært en glede i sommer og følge dere på turen, er imponert over at dere har klart dette med tanke på den belastning dette har vært på skuldre og rygg og ikke minst mentalt.
    Ønsker dere lykke til i deres 'nye liv'.. :-)

    ReplyDelete