Friday, September 19, 2014

Dag 100 - Oslofjorden

Datum
Onsdagen den 17 september
Sträcka
Idag - 38 km
Totalt - 3245 km
Medeldistans - 32,4 km/dag
Inblåsta dagar 
9st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordostliga vindar på 1-4 m/s. Fortsatt solsken. 
Fångst
Inget försök
Frukost
Super-gröten, choklad och kaffe
Lunch
Äggmackor
Middag
Tomatsås lök och pasta

Dagens kartaSkräpkartering
Långgrund strand vid Verdens ende. Skräphetsgrad 3/10. Mestadels plastpåsar och plastemballage. 

Dagens paddling
Vilken dag! Svaga vindar och strålande sol, perfekt för att korsa Oslofjorden. Vi har redan tidigare bestämt oss för att gå upp en bit i fjorden för att få en kortare överfart. Ett alternativ är att paddla via Færder fyr och Torbjørnskjær fyr, mitt ute i fjorden. Det lockar lite att avsluta med en sån mastodontöverfart, men samtidigt vore det tråkigt att snubbla på mållinjen, det kan ju alltid blåsa upp mer från nordost och då är man inte lika kaxig mitt ute i ingenstans. Dessutom får de större fartygen gå hur de vill här ute, längre in är de begränsade till att hålla sig i deep-water-farleden. 
Vi följer öbandet norrut och genar ut mot Hollenderboen. Här slutar farleden och vi kan konstatera att det kommer ta 30 minuter att korsa farleden, 15 minuter per färdrikning, och det blir alltså viktigast att hålla utkik för fartyg som kommer på styrbord sida. Till hjälp har vi AIS: ett system där man via internet kan se större fartyg, deras riktning, fart och destination. 


Vi får vänta på ett inkommande fartyg innan vi kan korsa farleden, men sedan går överfarten hur fint som helst på det spegelblanka havet. När vi kommer över tar vi sikte på Hvaler, ett område med öar söder om Fredrikstad. Vi hittar en trevlig ö där vi glider in i kvällssolen.  
Nu har vi korsat den sista stora överfarten och har bara några ynka mil till Strömstad. Imorgon ska vi njuta av en sista dag för att sedan paddla in på fredag klockan 2 för att möta familj, vänner och släkt. Får se vad vi hittar på imorgon. Kosteröarna är inte långt borta...

//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment