Friday, August 29, 2014

Dag 77 - Misstaget vid Fensfjorden

Datum
Måndagen den 25 augusti
Sträcka
Idag - 55 km
Totalt - 2494 km
Medeldistans - 32,4 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordvästliga vindar mellan 7-13 m/s. Klart väder.
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, kaffe och choklad
Lunch
Äggmackor
Middag
Tomatsås med röda linser och potatis

Dagens karta


Skräpobservation
Mjåtevika- exponerad stenstrand innan Kråkeneset. Skräphetsgrad 6/10. Mestadels frigolit och stora plastdunkar.


Dagens paddling
Det är en blå himmel när vi vaknar. Tyvärr är några klippor i vägen för solen, men tältet hinner ändå torka något innan vi kommer iväg. Knotten terroriserar oss i stora svärmar och vi måste hålla oss i ständig rörelse för att slippa undan. 


Det är riktigt skönt att komma ut på havet, solen ger oss ny energi och motivation. Vi hade ingen täckning i morse och kunde inte se någon väderprognos, men det blåser nordligt när vi paddlar vidare genom sundet och korsar Sognefjorden. När vi är över tilltar vinden i styrka men ger oss mestadels en bra knuff i ryggen när vi paddlar skyddat bland små öar och sund. Sent på eftermiddagen kommer vi ut vid Fensfjorden. Numera blåser det 8-9 m/s i fjorden och går en hel del sjö rakt in från havet. Det ligger några öar halvvägs över (rakt söderut) som vi tänker passera öster om för att få skydd från vågorna. Fjorden är mycket trafikerad och i väntan på grönt ljus passar vi på att kämpa oss västeut för att ta lite höjd, något som är ordentligt tungt i den starka motvinden.

När sista båten passerat kör vi. Vi paddlar lite snett mot vågorna och det flyter på förvånansvärt snabbt. Efter bara några minuter ser vi ytterligare ett fartyg som kommer in snabbt. Vi går upp mot vinden medan vi väntar in fartyget, men eftersom vi är tungt lastade bak (bra i medvind, dåligt i motvind) så vi måste ta i för fullt för att lyckas. Det friskar i ytterligare och blåser säkert kring 10m/s. När fartyget passerat fortsätter vi. Den brytande sjön kräver upprepade stöd när vitvattnet sköljer över kajakerna. Vi kommer snabbt över i höjd med ön, men till vår förvåning och besvikelse har vi inte fallit av något. Det verkar inte alls som vinden fått grepp om kajakerna i den stora sjön och vi har nu hamnat på fel sida öarna och är fortfarande helt exponerade mot vågorna. Vilken tabbe att ha kämpat för att ta höjd i onödan och sedan hamna i blåsväder ändå. Vågorna bryter nu mer än vad vi varit med om tidigare under expeditionen, men vi väljer att fortsätta hålla samma kurs. Alternativet hade varit att vända helt och sedan surfa ner på rätt sida öarna, men vi känner oss i nuläget bekvämare att hålla kvar kajakerna snett mot vinden och fortsätta över fjorden.

Det blir en minst sagt actionfylld överfart i vågorna med vindbyar på 12-13 m/s. Vi tvingas även gå upp ytterligare i vind för att runda ett mindre grundområde. Adrenalinet går för fullt när vi pumpar på och sätter stöd, men det är en härlig känsla att det fungerar så bra, att vi klarar av lite tuffare förhållanden trots vår bristande erfarenhet av sådan sjö. Trots allt gör det ju inte mycket om vi går runt: den trafikerade delen av överfarten var kort, vi har varma kläder, torrdräkt och är tajta när det kommer till självräddning och kamraträddning. 

Så småningom kommer vi ner så att vi kan runda öarna och få skydd. Det hela blir till en stor omväg innan vi kan ta oss in i Kilstraumen. Vi hittar en perfekt gräsplätt vid en sjöbod på en liten halvö och slår upp tältet. Med lite middag i magen är vi nöjda med dagens 55 km och nya erfarenheter när det gäller paddling i hård vind och stora vågor. Nu är vi i vart fall väl skyddade de kommande dagarna. Bergen nästa! 

//Alex och Johan


2 comments:

 1. Bra jobbat i de svårare förhållandena!
  Antar att ni är ett gäng erfarenheter rikare nu efter att ha känt er små i kajakerna, i det stora och vilda havet som sköljer över er mellan paddeltagen. Som ni skrev är man trots allt väldigt säker i kajakerna. Det är mycket sjödugliga båtar och med en säker magkänsla kring kamraträddningar och självräddningar är läget under kontroll. Man inser dock hur mycket respekt man ska ge naturen och havet när det piskar på. Det hade säkert varit otrevligt om sea-staten hade varit ännu bökigare och vinden legat på ytterligare 4-5 ms.

  Paddla på så hörs vi snart!
  (ps. är i Athen nu, åker hem inatt, kommer vara i Svedala imorgon :-) )
  JAMAS!

  /Tim

  ReplyDelete