Thursday, August 28, 2014

Dag 76 - Knotten i Grønevik

Datum
Söndagen den 24 augusti
Sträcka
Idag - 42 km
Totalt - 2439 km
Medeldistans - 32,1 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordvästliga vindar runt 5-8 m/s. Regnigt hela dagen.
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, kaffe och choklad
Lunch
Ägg-och baconmackor samt proteinshake
Middag
Pasta med tomatsås

Dagens karta


Skräpobservation
Grønevik-skyddad grusstrand i Krakhellesundet. Skräphetsgrad 9/10. Otroligt mycket skräp där det mesta tyder på lokaldumpning. Rep, fiskenät, alla typer av plastflaskor, dunkar, påsar, metallföremål osv.Dagens paddling
Dagens paddling börjar med en regnig överfart när vi korsar Stavfjorden. Det blåser runt 6 m/s och är ganska guppigt men utan brytsjö. Tråkig paddling till en början i det gråa vädret, men efter sundet börjar det klarna upp. Alex drar upp kameran för en bild men upptäcker till sin förskräckelse att det är fullt av glassplitter på kameran. Något har spruckit! Hur kunde det hända? Som tur var är det bara polariseringsfiltret som är trasigt och inte objektivets lins.

Vilnesfjorden

Efter Vilnesfjorden och Lutelandet korsar vi Åfjorden i lite stökigare sjö och runt 7-8 m/s innan vi blir skyddade i Krakhellesundet.


Vi stryker fram längs kanten. Bergen verkar innehålla mycket av bergarten Konglomerat (stenar av varierande storlek som sitter i en cementliknande massa. Det varierar förvånandsvärt snabbt mellan bergarterna här uppe och är spännande att följa landskapets utveckling och utseende både på långt och nära håll. Kajakpaddling och geologi verkar vara en bra kombination. Lägg till fågelskådare och marinbiolog på det så lär du aldrig bli uttråkad i kajaken. Att just läsa in sig på den natur man får uppleva är nog ett av de bästa tipsen vi kan ge inför en sådan här expedition.  


Vi slår läger i en väl skyddad vik full av skräp i strandkanten. Det ser riktigt illa ut. Blir till att dokumentera mer imorgon när vi vaknat. Knotten verkar frodas vid det blöta gräset och vi tvingas söka skydd i tältet. 

//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment