Tuesday, August 26, 2014

Dag 74 - Värmlänningen Håkan

Datum
Fredagen den 22 augusti
Sträcka
Idag - 34 km
Totalt - 2357 km
Medeldistans - 31,8 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordostliga vindar runt 4-8 m/s. Solsken på morgonen, regn och molningt under eftermiddagen.
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, kaffe och choklad
Lunch
Äggmackor
Middag
Ungsbakad "Lubb" med kokt potatis och goda såser.

Dagens karta


Skräpobservation
Stenstrand innan Berle. Skräphetsgrad 5/10. Mestadels stort skräp såsom plastdunkar, backar, rep osv. 

Dagens paddling
Det är en solig morgon vid stranden. Tältet skuggas av ett träd men hinner torka en hel del innan vi sjösätter. Med medvind i ryggen passerar vi snabbt Måløysundet. Väl förbi mojnar det och vi får en lugn paddling vidare ner mot Bremangerlandet, som den större ön till väst kallas. Vi passerar Hornelen: Europas högsta klippa som stupar ner i havet, eller något liknande. Vi hålle lite för nära kanten för att lyckas få bra bilder men orkar inte göra oss mödan att paddla längre ut.


Bergen som vi passerar är nu rikigt fräcka, nästan beiga i färgen som gör sig fint i kontrast till den gröna växtligheten. Påminner en del om bergen kring Mefjord på Senja. 


Vi fortsätter hålla sydsidan på Bremangerlandet och tar upp kajakerna i Berle.

Berle med en vacker regnbåge inne i fjorden

En av Johans gamla fiskegäster på Sørøya, Håkan, bor i Davik i närheten och har lovat bjuda på middag och boende. Håkan är en två meter lång värmlänning som sökte sig till Davik för att jobba inom fiskeindustrin när han var 19. Han trivdes så bra att han blev kvar och bor nu i en vackert hus nere vid havet tillsammans med sambon Monica och deras tre barn William, Julia och Martine. 

Håkan stack tidigt på jobb, men vi lyckades få resten av familjen på bild.


 Utsikten från huset i Davik.

Håkan jobbar nu inom laxodling, Norges andra största industri efter oljan. Han berättar om de enorma framsteg som gjort när det gäller att få industrin renare. Del del av fodret som innehåller fisk är nu nere på omkring 20%, något som behövs för att laxen ska innehålla de omega-3-halter som efterfrågas. Havslusen är ett stort problem som man brottas med, och nu försöker man forska fram naturliga metoder för att bli av med ohyran och slippa använda bekämpningsmedel. En förhoppning är att lyckas odla fram Berggylta som specifikt riktar sig på lusen. Håkan berättar om de enorma mängder lax som de odlar upp i deras "kassar": snart får de en leverans på 1,8 miljoner små laxar som på 18 månader skall växa till 5,5 kilo styck. Sammanlagt väger då alla laxar kring 10 000 ton som tillsammans slukar omkring 50 ton foder per dag.

Hemma hos Håkan och Monika får vi varsin dusch innan det är dags för middag. Håkan säger ironiskt att Monika lagat torsk till middag. "Nä, lubb är det", säger Monika och fortsätter på samma spår. "Det var den bästa lubb jag ätit", säger Johan när han får smaka köttet. Efter middagen sätter vi oss i soffan och snackar med varsin öl. Klockan är mycket och vi lyckas knappt hålla ögonen öppna. Vi säger hejdå till Håkan som skall jobba tidigt morgonen därpå och däckar hårt i våra sängar.

//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment