Monday, August 25, 2014

Dag 73 - Stadhavet - Spy i lä

Datum
Torsdagen den 21 augusti
Sträcka
Idag - 50 km
Totalt - 2323 km
Medeldistans - 31,8 km/dag
Inblåsta dagar 
8st
Antal vilodagar
2st
Väder
Nordliga vindar runt 5 m/s
Fångst
Inget fiske
Frukost
Super-gröten, kaffe och choklad
Lunch
Spaghetti, bars och morötter. 
Middag
Spaghetti med köttfärssås och Elin's chokladkakor.

Dagens karta


Skräpobservation
Langenes, sandstrand. Skräphetsgrad 1/10 - Helt ren på skräp. Antagligen sandsträdad av närboende. 

Dagens paddling
Efter frukost hos familjen Rokstad blir vi skutsade ned till kajakerna av Elin som skall börja jobba klockan 8. Tusen tack till både Elin och Björn för all hjälp med kläder, all god mat och för att vi fick sova i riktiga sängar! 

Vi börjar packa kajakerna och hinner med en intervju till tidningen Vestlandsnytt innan det är dags. På havet är det lugnt, grått och lätt regn när vi lämnar Larsnes. Det skall blåsa runt 6 på Stad, och förhoppningsvis blir det inte värre än så. Efter ett par lugna timmar har vi korsat Vanylvsgapet och börjar närma oss Stålet, som är det första udden på Stad. Det blåser knappast mer än 3-4 m/s, men dyningarna börjar öka i storlek när vi passerar udden. Vi håller ett stort avstånd till land för att undvika både brytsjö och reflektioner. Det är ännu inga problem med vågorna när det blåser så lite.

Längre ut passerar fiskebåtar och andra fartyg och man ser hur det gungar ombord. Vi fick det utmärkts tipset att "spy i lä" från Jonas Nordin som själv seglat över Stad, men som tur är har vi inga problem då våra kajaker är alltför små för att gungas av dyningarna. Paddlingen går fortsatt fint, var är vinden? Johan blir kissnödig och får dra fram "kisseflaskan". Inte trodde vi att den skull kunna användas på Stad..När vi passerat den andra stora udden, Kærringa, börjar vågorna avta och värre än så blir det inte. Skönt ändå att slippa 6 m/s, och mer för den delen. Vilken lättnad när vi äntligen är förbi. Vi har paddlat runt 4 mil när vi är helt runt och bestämmer oss för att korsa fjorden direkt. I det sista ljuset når vi en fin sandstrand i Langsnes. Tält upp och en delad öl för att fira att vi är förbi. Vi öppnar en plastlåda som Elin skickat med, och till vår förtjusning innehåller den chokladkakor. Ett bra slut på en bra dag! 


//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment