Friday, August 8, 2014

Dag 56 - Abelvær

Datum
Måndagen den 4 augusti
Sträcka
Idag - 27 km
Totalt - 1740 km
Medeldistans - 31 km/dag
Inblåsta dagar 
5st
Antal vilodagar
2st
Väder
Soligt och varmt på förmiddagen, sedan regn, åska och blixtrar
Fångst
Inget fiske
Frukost
Risgrynsgröt med apelsin och kanel samt juice, kaffe och choklad
Lunch
Risgrynsgröt med apelsin och kanel
Middag
Smörgås och chips

Dagens karta


Skräpobservation
Breiøya, långgrund vik med mycket skräp långt upp på ön. Skräphetsgrad 6/10. Mestadels plastdunkar, fiskegarn och PET-flaskor.


Dagens paddling
Det är en solig morgon i Rørvik. Alex inser att makrillfett läckt från en matlåda ut i akterskottet och får tillbringa någon halvtimme för att få bort det från alla påsar. Johan köper mat på butiken och vi får äntligen tag på ny gas till det hederliga trangia-köket vi använder. Fullrustade paddlar vi från Rørvik på eftermiddagen och hamnar i tråkig motström ut ur sundet. 

Snart kommer vi in i ett område med mängder trevliga skär och grunda sund. Stränder finns på nästan varje skär/ö och hade vi inte just lämnat Rørvik hade vi nog stannat en längre stund. 

En vacker kyrka utanför Rörvik

När vi närmar oss Abelvær mulnar det på ordentligt när ett åskväder drar in söderifrån. Det börjar blixtra ordentligt inåt land, men till skillnad från häromdagen så håller sig ovädret inåt land och vi känner oss förhållandevis trygga. Vi går iland nära Abelvær för att slå läger och kollar prognosen. Tydligen skall det blåsa upp i natt så vi bestämmer oss för att paddla vidare och korsa Foldfjorden innan vinden kommer.

Sagt och gjort. Lagom tills vi är över börjar vinden öka och vi är nöjda med ännu ett gott beslut. Vi hittar en liten naturhamn på sjökortet och paddlar in i viken som heter Brakstad och ligger på ön Jøa. Det visar sig finnas en riktigt trevlig gästhamn som drivs av Frode som nu mera bor i sin tvåmastade segelbåt som ligger ståtligt vid kaj. Frode har valt att behålla den gamla stilen men har inrett med nya fräscha duschar, toaletter samt att det serveras öl på helgerna för turister som hittar hit. Det är minst sagt en liten pärla vi har hamnet på.
Tillgång till både toalett och dusch- vilken lyx! 

Skeppsbibliotek

Pub med uteservering

 I hamnen möts vi av Anne-Lill som bor på ön och just ska ut på en kvällsrunda med sin nya grönlandskajak. Hon har hört talas om oss tidigare och lyser upp när vi bekräftar att det är vi som är "miljöaktivisterna som paddlar Norges kust". Vi lovar vara med på foto och bestämmer träff imorgon förmiddag när det ändå ska blåsa som mest, och kanske blir det till och med en guidad fjälltur..

//Alex och Johan


No comments:

Post a Comment