Wednesday, August 6, 2014

Dag 54 - Älg på Dolmø

Datum
Lördagen den 2 augusti
Sträcka
Idag - 50 km
Totalt - 1703 km
Medeldistans - 31,5 km/dag
Inblåsta dagar 
5st
Antal vilodagar
2st
Väder
Sydostliga vindar på uppemot 6-7 m/s. Avtagande under kvällen. Växlande molnighet. 
Fångst
9st makrillar
Frukost
Super-gröten, kaffe och choklad
Lunch
Spaghetti carbonara från gårdagen
Middag
Stekt makrill med citron

Dagens karta


Skräpobservation
Sandvika, exponerad strand. Skräphetsgrad 8/10. Alla typer av skräp- mestadels garn från fiskeindustrin samt plastflaskor, dunkar, plastkorkar, rep, textil, oljefat osv. 

Dagens paddling
Vi lämnar Sømna vid 10-tiden då vattnet är som lägst och tuggar fram i den snea motvinden. Motströmmen är inte så farlig men det känns alltid tråkigt när man inte gör så god fart som man annars hade gjort. Vi passerar Vennesund och börjar korsa Røingen. Strömmen är mer påtaglig nu och det går inte snabbt. När vi väl nått andra sidan blåser det upp något och vi går i land för att vänta ut vinden och hoppas på att strömmen vänder. 

När det mojnat ser vi makrillkok och ger oss ut för att fånga middagen. Sagt och gjort: Nio stora och feta makrillar tar vi upp, något som vi senare ska få ångra.

Efter fångsten känns det redan lite bättre och paddlingen är från och med nu mer skyddad när vi glider igenom ett smalt sund och kommer ut i Årsettfjorden. 

Timmarna går och framåt 9-tiden passerar vi ön Dolma där vi ser en älg stå blixtstilla på stranden. Vi närmar oss och kommer helt in till strandkanten utan att skrämma bort den, och snart dyker ytterligare en älg upp. Frågan är vad sjutton de gör ute på den här ön..

Runt 22:30 slår vi läger vid Sandvika och börjar laga makrill. Det är knappt att mer än en fisk får plats i stormköket åt gången. Vi fortsätter laga och börjar trycka i oss makrillen som är klar, men redan efter en var börjar det ta stopp. Det blir två fullproppade lunchlådor över plus makrillmackor. Nästa gång tar vi max fyra fiskar..

Det känns som att vi gjort en dålig distans idag men till vår förtjusning har våra 10 timmar i kajaken ändå gett 50 km. Gött! 

//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment