Tuesday, July 15, 2014

Dag 33 och 34 - Middnattspaddling när den är som bäst

Datum
Lördag och Söndag den 12-13 juli
Sträcka
35+20 km
Totalt - 1044
Medeldistans - 30,7 km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Kvällspaddling i midsommarsol och vindstilla. Under dag 34 tåke (dimma) över havet med innehållande vindar på uppemot 10 m/s från nordost men avtagande vind framåt kvällen.
Fångst
Inget försök, makrill kvar
Mat
Stekt makrill, mer stekt makrill och panerad makrill

Dagens karta

Skräpobservation
Leikvik, 5/10. Mycket garn och nät, säkert både från närliggande hus och från havet. 

Paddlingen
Vi går upp vid 16-tiden och bestämmer oss för att vänta med att sjösätta tills vid midnatt. Det blir en härlig eftermiddag med bloggande i solen och framåt kvällen får vi riktigt fint ljus i dalen. 
Runt 1 på natten börjar vi paddla på spegelblankt hav. Det är bara att njuta när vi rundar udde efter udde. Det märks att vi nu närmar oss Lofoten då bergen blir allt högre och spetsigare.


Snart är solen högt igen och värmer ordentligt. Vid horisonten ser vi toppen på Lofoten, Andenes. Härifrån utgår daglig valsafari under sommaren och vi är ständigt på helspänn och spanar ut mot havet eftersom det nog är här vi har som allra största chans att se val under hela resan. Tyvärr ser vi "bara" tumlare och Lunnefågel. 


Vi paddlar på och kommer fram till Leikvik runt 9. Det är lågvatten och mycket stenar men vi löser det genom att förtöja kajakerna vid en boj och simma in till land. 

Efter en powernap lagar vi makrill som är över från gårdagen. Värmen gör att den redan är på gränsen till ok. Vi får sällskap av två lokalbor som är uppväxta i dalen med bara några få hus. Dimman (tåken) rullar nu ned från bergen och ligget tjockt ute till havs, och där ute ser det ut att gå vindar på uppemot 10m/s trots prognosen som säger sol och svag vind. Vi får avvakta några timmar medans det mojnar, men tåken ligger kvar när vi ger oss ut på kvällen. Det blir trots allt en skön paddling i medvindar på 4-7 m/s innan vi runt midnatt kan slå läger vid en fin strand. 

//Alex och JohanNo comments:

Post a Comment