Tuesday, July 15, 2014

Dag 31 - Sommarøy

Datum
Torsdagen den 9 juli
Sträcka
Idag - 32 km
Totalt - 934
Medeldistans - 30,1 km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Strålande sol och svaga vindar
Fångst
Ingen. Försökte aldrig
Frukost
Super-gröten med kaffe och chokladbit
Lunch
Kött-karbonader, majonäs och bröd.
Middag
Tomat-och bulgurröra med korv 

Dagens karta

Skräpkartering
3/10. Mestadels plastflaskor.

Dagens paddling
Solen fortsätter att skina på oss även denna dag. Vi njuter av morgonen och är långsamma med att komma iväg. På havet blåser det sydvästligt omkring 6 m/s men ska vrida om till nordost senare under dagen. Vi pumpar oss sakt fram i motvinden. Det var länge sedan vi hade en hel vilodag och för det mesta är det någonting som gör lite ont när vi paddlar. Då ändrar man ställning och tekniken något och så brukar det onda släppa för att komma tillbaka på ett annat ställe senare. Handleder och axlar är det som vi känner mest i och ryggen verkar nu ha anpassat sig bra till många timmars sittande. 

När vi ändå är inne på kropparna så har sedan länge sett att benen minskat i omfång. Det är svårt att stå och laga mat eller blogga, och därför blir det ofta att man sitter stilla när vi är i land när man verkligen skulle behöva stå. I största allmänhet har vi inte blivit kraftigare, utan snarare förlorat muskler på de flesta ställen. De senaste tidens bra förhållanden har trots allt gjort att vi kunnat äta mer, inte minst fisk. Grötportionerna ökar stadigt i storlek och det känns som att man börjar närma sig ett jämviktsläge. 


Vid ön Håja går vi i land och skräpkarterar. Det ligger några fina hus i viken som skall ha funnits här i mer än hundra år men för ett par decennier sedan låg det fullt av hus ute på de små skären, så nära som möjligt till goda fiskevatten. Samtidigt var detta en farlig tid utan väderprognoser, sjöräddning, mobil eller GPS, och många strök med när oväntade stormar kom från ingenstans. På den tiden var timmer hårdvaluta, så när folket flyttade tog de med sig husen och därför är det nästan tomt på öarna idag. 

På eftermiddagen når vi Sommarøy där vi handlar lite lunch och köpet varsitt mackrill-häckle. Tydligen har det varit ett stort överflöd av makrill de senaste åren och vi hoppas att det håller i sig, man tröttnar trots allt på torsken ganska snabbt.


På kvällen kommer den så kallade "tåkan" - en dimma som täcker bergen och kryper ner mot havet. Den försvårar paddlingen då vi behöver passera hyffsat trafikerade passager utanför Sommarøy så vi håller god fart uppe för att inte vara ivägen när större fartyg ska in i fjorden. Inte nog med att navigeringen och båtfaran blir värre utan det blir också en kyla som träger ända ner till benmärgen på oss.  Som tur var så hinner tåkan  minska i tjocklek innan det är högvatten och vi har trots allt god sikt när vi passerar överfarten och slår läger vid en skyddad strand innan Baltsfjorden. 
//Johan och Alex

No comments:

Post a Comment