Tuesday, July 8, 2014

Dag 26 - Lopphavet

Datum
Lördagen den 5 juli
Sträcka
Idag - 51 km
Totalt - 775 km
Medeldistans - 29,8 km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Mestadels ostliga svaga vindar men en kortare period med 8-10 m/s från SO
Fångst
2st sejar 
Frukost
Super-gröten med kaffe och chokladbit
Lunch
Mackor med torsk och majonnäs
Middag
Torsk och ris
Dagens karta

Skräpkartering
Ingen möjlighet idag

Dagens paddling
Vi går upp vid 7-tiden och hinner knappt värma vatten till kaffet innan klockan är halv 8 och vi blir uppringda av radio. Det är Johans vän Hasse, som lärt känna Johan under fisket på Sørøya, som tipsat programmet naturmorgon i P1 om vår expedition. Vi har en trevlig pratstund och berättar om våra naturupplevelser och vårt äventyr så långt. Därefter packar vi ihop i den värmande solen. De tjocka flugorna, kleggen, terroriserar oss även denna dag och verkar uppskatta solen lika mycket som vi. 

Väl på sjön är det varmt med den svags vinden. Efter någon timma blir vi dåsiga och håller på att somna i kajakerna. Den mest logiska förklaringen verkar vara sömnbrist då det bara blev 3 timmar inatt. Vi intar lite sötsaker för att komma igång igen, men det hjälper inte mycket. Snart passerar vi en klippa som ser ut som en gubbe i solglasögon, med liten näsa och stort skägg. När vi närmar oss Andsnes blåser det plötsligt upp i motvindar på omkring 6 m/s och när vi blickar ut över fjorden Vænangen så ser vi att det blåser mellan 8-12 m/s från ost. Vi hade nästan glömt hur tungt det är att nöta i motvind men vi har en passande stenstrand att gå iland på precis innan vi rundar udden.


Kajakerna läggs på några platta stenar och vi passar på att sova i väntan på att vinden ska mojna så att vi kan korsa fjorden. Det blir perfekt tajming för när vi vaknar tre timmar senare har vinden lagt sig och vi har ny energi. Vi kan enkelt passera överfarten och går in i Lauksundet vid Hellnes. 


Klockan börjar bli mycket men vi har fortfarande krafter kvar och paddlar oss genom det vackra sundet som är omgivet av snöklädda berg. Johan drar sin vobbler efter kajaken men får bara på småsejar, som det verkar finnas hur mycket som helst av.


Tillslut når vi Arnøyhamn och slår upp tältet bredvid en fiskebod då vi inte orkar leta efter en bättre plats. Snart sover vi gott! 

//Alex och Johan


No comments:

Post a Comment