Thursday, July 3, 2014

Dag 23 - Flugornas dal

Datum
Onsdagen den 2 juli
Sträcka
Idag - 46 km
Totalt - 644 km
Medeldistans - 28 km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Nordostliga vindar på 2-7 m/s
Fångst
3 torskar, en havskatt och en kungsfisk
Frukost
Super-gröten med kaffe och chokladbit
Lunch
Panerd torsk med aioli
Middag
Fisksoppa på 3 sorters fisk och bröd

Dagens karta


Skräpkartering
Skyddad vid i Bekkarfjorden. 2/10 skräphetsgrad. Få bitar av garn/rep.

Dagens paddling
Vi vaknar efter bara tre timmars sömn och börjar laga frukost. Havet ligger spegelblankt i Vargsundet och det ser ut att bli en riktigt fin idag - igen! Vi kommer ut halv 8 och hör direkt tumlare bakom oss. Annars är det återigen väldigt tyst och fridfullt när vi glider fram. Solen värmer bra och det blir varmt som sjutton i torrdräkten. För att kyla av sig fungerar det bra att doppa händerna i vattnet eller skvätta vatten på torrdräkten.


Trots sjunkande vatten gör vi dålig fart de och medströmmen slår in först efter några timmar. Vi närmar oss Bekkarfjorden där vi tänker ta paus, men först ett släpp för att fånga lunch. Det dröjer inte länge innan något stort smackar på Johans jigg, förmodligen en stor torsk. Tyvärr släpper denna halvvägs upp. Alex, som drog en torsk tidigare under dagen får på en större nu som blir perfekt till lunchen. 


Johan, med sina 5 år som fiskeguide, har filéat en och annan torsk i sina dar. 

Vi går in i en stenig vik innanför en fiskodling. Det är lä och solen gassar på ordentligt. Johan filéar och Alex panerar. Det är så varmt att tröjorna ryker, men till vår fasa verkar hela dalen vara full med en större fluga men små, irriterande bett. Vi kommer inte undan, och när vi ska sova har vi två dilemman; dels ingen skugga och dels de aggresiva flugorna som gör att man måste täcka hela kroppen. Det blir inte mycket till sömn innan det är högvatten igen.


Johan drar upp en kungsfisk och en havskatt. Kul med två nya och välsmakande arter som blir utmärkt i soppan ikväll. Vi kan konstatera att vi gör fortsatt dålig fart, det verkar vara en fördröjning i strömeffekten här inne i sunden. Snart når vi en överfart på 5 km och vid det här laget har vi ca 7 m/s medvind och mindre spetsiga vågor. När vi nästan är över har vi en bit kvar till udden vi ska runda, och här inne är sjön riktigt stökig. Vågor från två håll och strömmen mot oss gör att det blir en vinglig färd fram till udden, helt säker verkar man inte vara trots inuti fjordsystemen! 

Väl över är vi trötta och slår läget i första bästa vik. Strand med stora stenar får duga, vi tömmer kajakerna helt och slår upp tältet då det kanske ska regna imorgon. Efter bloggande och en gudomlig fisksoppa somnar man snabbt...

//Alex och Johan

No comments:

Post a Comment