Thursday, July 3, 2014

Dag 22 - Vitnosdelfinerna

Datum
Tisdagen den 1 juli
Sträcka
Idag - 56km
Totalt - 598km
Medeldistans - 27,2km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Nordostliga vindar på 3-5 m/s
Fångst
Två torskar
Frukost
Super-gröten med kaffe och chokladbit
Lunch
Smörgås, snickers och proteinshake
Middag
Pasta med färsk lök och tomatsås samt en proteinshake
Dagens karta

Skräpkartering
Elvika - 8/10 Skräphetsgrad. Oljefat, metall- och plastbojar, PET-flaskor, sprayburkar osv.
60x60 meter med en uppskattad vikt på 1,5 ton skräp.

Dagens paddling
Vi vaknar hårt vid 6.30. Alarmet har ringt för länge sedan, men ingen av oss vaknade. Så gick det med den planen. Vi packar ihop och sjösätter. Vädret är grått och trist när vi tuggar kilometrarna. Vi bestämmer oss för att gå på insidan av de öarna som kommer följa de närmaste dagarna. Alternativet hade varit att gå innanför Sørøya, men vi kände både att lite skyddad paddling inte vore fel. 

Vi når Elvika vid 13-tiden efter att ha sett tumlare igen. Känns som att de dyker upp varje dag nu, men dock bara kort. I Elvika käkar vi, kollar skräpet och powernappar sedan i sovsäckarna i gräset. Fungerar riktigt bra att sova ute i vart fall och det är nu betydligt varmare ute än för någon vecka sedan. När vi vaknar upptäcker vi till vår stora fasa att den torkade baconen är slut, och dessutom att latexen i halsen till Alex torrdräkt spruckit, något vi måste få lagat i Tromsö.

Betande renar bland de färgglada skräpet

På kvällen är vi framme i Kvalsundet efte att ha stannat för att fiska flera gånger. Tyvärr ingen större fångst idag. Vi kan dock konstatera att vi för första gången på 20 dagar nu ser träd, ett skönt avbrott till det bruna landskap vi sett hittills då gräset inte blivit grönt än på många platser. Det har tydligen varit en kall vår och försommar.


Vädret springer upp och det blir återigen en fin kväll men riktig fin paddling. När vi är på väg ut ur sundet ser vi plötsligt en stor flock vitnosdelfiner inne vid kanten. Vi paddlar snabbt närmare och får under flera minutrar vara med om ett fantastiskt skådespel när delfinerna jagar precis vid kajakerna. De verkar inte alls bry sig om våran närvaro utan simmar ofta både under och nära oss. Vi filmar allt och kan skrattandes konstatera att vi gjorde ett bra val att gå genom Kvalsundet, magiskt!


Lyriska paddlar vi vidare i kvällssolen och slår läger sent i en fin vik. Ingen ide att sätta tält nu heller, snart är det högvatten  igen. Men det ger resultat att fånga medströmmen, 56 km har vi paddlat idag. Sen middag vid 2-tiden

Imorgon kör vi hårt igen. Vi har nu höjt ljudet på alarmet. 

//Alex och JohanNo comments:

Post a Comment