Monday, June 30, 2014

Dag 20 - Havøysund

Datum
Söndagen den 28 juni
Sträcka
Idag - 40km
Totalt - 520km
Medeldistans - 26km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Nordostliga vindar på 3-5 m/s
Fångst
Naada
Frukost
Super-gröten med kaffe och chokladbit
Lunch
Panerad fisk med mos, bounty
Middag
Hamburgare och öl

Dagens karta

Skräpkartering
1/10 Skräphetsgrad. Endast två PET-flaskor och något smått i tången. Misstänkt rent, har någon städat?

Dagens strapats
Vi vaknar vid 4 av Johans alarm, men det känns som vi precis somnat. Solen står fortfarande lågt och ger inte mycket värme när vi lagar frukost. Platsen vi kommit till är verkligen idyllisk med de böljande gröna ängarna, bergen och den fina sandstranden som för en gång skull är helt fri från skräp, bortsett från ynka två PET-flaskor och något litet plastföremål i tången. Det känns nästan som att någon måste ha städat här, stranden ligger ju i exponerat läge och vi har hittat mycket skräp på de senaste platserna. Ska bli spännande att se om det håller i sig nu när vi är på andra sidan Nordkap. 

Vi sjösätter vid 5, en timma efter vad som är tänkt. Planen är att vi ska paddla oss hela vägen till Havøysund, något som borde ta omkring 8 timmar. Vädret är fortsatt bra med medvind och medström och vid ett tillfälle gör vi omkring 4 knop som är riktigt bra jämfört med de 2,5-3 knop vi snittar på annars, särskilt med tanke på att det bara är kanske 0,5 knops skillnad mellan att paddla avslappnat och paddla allt vad man har. 

Snart når vi ett par större öar med ett fantastiskt fågelliv. Det är som att vi hamnat i en svärm av Lunnefågel, Tordmule och en mängd andra alkor. Längre upp på bergen cirkulerar måsar och havsörnar och som mest ser vi 6st havsörnar samtidigt.

Sista sträckan paddlar vi på i sned medsjö och svag vind och vi är både lite väl framtunga för att hålla stabil kurs. Den gassande solen steker ordentligt ända in i Havøysund där vi paddlar in under tidig eftermiddag. Nordic Sea Angling har ett av sina fiskecamper här och vi kan återigen få spolat grejer i sötvatten, en varm dusch och en säng. Även om det inte var många dagar sedan sist är vi inte de som tackar nej. Några timmar efter ankomst så glider Nordic Sea Angling guiden Uffe in med båten och berättar att de hade fångat en hälleflundra på 189cm, det vill säga en fisk på runt 90 kg! Och det häftigaste av allt är den fångades på samma ställe som vi fiskade på dagen innan. Vi vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om det vore vi som krokade på den fisken från en av våra kajaker, antagligen hade det inte slutat bra. 


När det vid 18-tiden är dags att blogga slår tröttheten till. Planen var att gå upp vid 2 inatt och fånga nästa högvatten, men kroppen sa ifrån och vi ställde klockan på 6 istället.


Tack för den här gången Havöysund oh speciellt tack till Havøysund hotell och guiden Uffe som försåg oss med allt som vi behövde. Nu paddlar vi vidare mot sydligare breddgrader.

//Johan och Alex


No comments:

Post a Comment