Monday, June 30, 2014

Dag 19 - Nordkapp och Knivkjellodden

Datum
Lördagen den 28 juni
Sträcka
Idag - 31km
Totalt - 480km
Medeldistans - 25,3 km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Ostliga vindar på 4-8m/s
Fångst
Bergstorsk, lubb och sej
Frukost
Super-gröten.
Lunch
Panerad fisk med mos
Middag
Panerad torsk och sej med aioli och blåbärssoppa

Dagens karta

Skräpobservationer
7/10 i skräpighet. Ca 600 kg skräp, mestadels bojar och PET-flaskor. 


Dagens strapats
Vi vaknar upp svettiga i sovsäckarna kring lunchtid. Solen står högt och har laddat batterierna under "natten". Med lä från de ostliga vindarna kan vi käka frukost ute i solen istället för att trängas med stormköket i tältet och får några riktigt sköna timmar på land medan vi packar ihop grejerna, skräpkarterar och kollar vädret.  Det är klippigt vid stranden men genom att lägga kajakerna på drivved kan inga vassa stretar pressas mot kajakerna. Idag tajmar vi så bra att när vi sjäsötter kan vi bara skjuta i kajakerna utan att lyfta de fullastade kajaker en endaste meter! 


Tydligen ska det blåsa 8m/s ostlig under dagen och det är gott om vita gäss när vi sjösätter. Till skillnad från tidigare är det dock inga dyningar att snacka om och paddlingen blir behaglig trots vinden snett bakifrån. Vi gör bra fart med medvind och medström och korsar snabbt Kamøyfjorden och snart ser vi Nordkapp och dess karakteristiska brant som reser sig 300 meter över havet, en mäktig syn! Vi ringer vår gamla klasskamrat Johanna som jobbar på Nordkappshallen och har lovat att försöka ta bilder på oss från toppen. 


När vi närmar oss ser vi två små gestalter som viftar med den norska flaggan. Det blir några glada rop och skratt när vi rundar udden och vädret är så bra att vi stannar till och fiskar en kort stund innan vi tar  sikte på Knivskjelodden lite längre bort. Denna udde ligger faktiskt längre norrut än Nordkap men är med sin höjd på några meter inte i alls lika mäktig som Nordkap. Lite nöjt ropar Alex att detta är resans vändpunkt, och syftar på att vi från och med nu kommer paddla söderut. Men trots vissa vädermotgångar har vi haft en riktigt bra resa än så länge, men det är klart att man ofta ser fram emot den mer skyddade paddling vi får längre söderut. 


När vi rundat Knivkjellodden drar Alex upp en liten bergtorsk som vi sparar. Vi ser en sandstrand på håll och då strömmen ändå är på väg att vända passar vi på att gå i land, och vilket ställe vi hittat!


Nästa högvatten är vid 5 och vädret är suveränt. Vi lagar torsk och skräpkarterar innan vi lägger oss i våra sovsäckar i gräset, ingen ide att slå upp tältet när vi ska upp om 3 timmar. 


//Johan och Alex


No comments:

Post a Comment