Sunday, June 29, 2014

Dag 18 - De stora överfarternas dag

Datum
Fredag den 27 juni
Sträcka
43km
Totalt - 449km
Medeldistans - 24,9 km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Nordostliga vindar på 2-4m/s
Fångst
5st torskar, en kolja och en sej
Frukost
Super-gröten.
Lunch
Kungskrabbe-pasta med aioli. Äggmackor med majonnäs.
Middag
Panerad torsk och kolja med rotmos och aioli som avnjuts med en delad öl.

Dagens karta

Skräpobservationer
Grusig strand i Kjöllefjord. 8/10 skräphetsgrad. Alla typer av skräp- både smått och stort, metall, plast, textil, glas och farliga vätskor! Dagens strapats
Idag var målet att korsa två stora överfarter, Laksefjorden och Porsangerfjorden. Överfarterna är omkring 2 mil vardera vilket innebär 4 timmars konstant paddlade per överfart. För att inte riskera hamna i blåsväder halvvägs över måste vädret alltså vara stabilt, något som vi haft tur med idag.


Vi startade vid 16-tiden efter att ha bloggat och sovit ut. Sedan var det bara att ta sikte på närmaste udde och paddla. Vädret är härligt stabilt med molntäcken som knappt rörde sig, och solen trycker sig igenom och ger värme. Återigen blir man lurad av avstånden. Ofta tänker man att det kanske är en timma kvar till udden, för att en timma senare återigen gissa på en timma. Första delen av överfarten är paddlingen härlig, men efter att ha filosoferat, sett på vädret, funderat på dagen, på framtiden och på vad man skall äta till middag börjar det för första gången under turen att bli lite tjötigt att aldrig komma fram.


Tillslut når vi ändå Sværholt där vi fiskar upp varsin torsk innan vi går i land. Tidvattnet visar sig vara på väg ner, och knappt har man gått ur förrän kajakerna står på land. Eftersom det är mycket stenigt vill vi inte tvingas bära kajakerna över de hala stenarna på väg ut när vattnet sjunket ytterligare. Vi tvingas därför slänga i oss lunchen samtidigt som vi sakta vallar kajakerna utåt och snart är vi tillbaka på havet.


Vi bestämmer oss för att lyssna på musik under den andra överfarten, vilket för första gången under resan känns behövligt. Efter 4-5 timmars nötande i svag motström är vi så framme vid Helnes fyr. På vägen över är det nästan vindstilla och solen lyser upp molnen i härligt orange färg. Vi smyger oss på lunnefåglar, ser krill som hoppar i ytan och får besök av tumlare. Väl framme är vi båda nöjda men trötta. Vi gör ett fiskestopp utanför Helnes fyr och Johan drar en grann torsk. När vi haft som mest energi under dagen kändes det som att vi kunde runda Nordkapp idag, men istället anser vi oss besegrade och kan klämma oss in i en liten vik precis vid fyren. Molntäcket är nu borta och solen värmer oss när går i land vid 03:00. Johan filéar fisken som paneras och stekts i smör.  Smakar gudomligt tillsammans med en öl! Solpanelen monteras på tältet och vi kommer i säng vid 4-tiden. Imorgon försöker vi runda Nordkap! //Johan och Alex

No comments:

Post a Comment