Sunday, June 29, 2014

Dag 17 - Kinnarodden - Europas nordligaste fastlandspunkt

Datum
Torsdag den 26 juni
Sträcka
57km
Totalt - 406km
Medeldistans - 23,9 km/dag
Inblåsta dagar 
4st
Väder
Nordostliga vindar på 3-5m/s
Fångst
Inget fiske idag
Mat
Super-gröten. Mackor med majonnäs, torkad bacon och ägg. Proteinshake med helmelk, blåbärssoppa och snacks. En öl.
Dagens karta

Skräpobservationer
Liten vik innan magkeilspira. 6/10 skräphetsgrad. Mestadels metall- och plastbojar från fiskeindustri.


Efter en trevlig vistelse hos Nordic Safari i Mehamn är vädret äntligen på vår sida igen. Vi får skuts av John till Gamvik där vi fortsätter vår paddling. Snart är vi ute på det stora grundområdet vid Slettnes och kan återigen glädjas åt att vi tog rätt beslut senast. Trots det lugna vädret går på många håll ordentlig brytsjö och är allmänt stökigt när vi sakta orienterar oss fram mellan den större sjön. 


Efter Slettnes lugnar det sig och vi kan paddla på bra över fjordarna kring Mehamn. Idag började vi paddla i motström men det har inte märkts av särskilt mycket förutom nära land, och dagen består trots allt till större delen av överfarter. För två år sedan var det i det här området som två Fransmän, trots råd om att inte paddla, började drifta ut till havs på grund av strömmen i kombination med sydliga vindar. Det hela slutade med ett räddningspådrag då en av dem inte orkade paddla in mot land efter flera timmars kämpande. Vi har bättre förhållanden och når efter ca 6 timmars paddling en liten vik strax söder om Magkeilspira, som är udden före Kinnarodden. Vi passar på att skräpkartera och samlar ihop många av de bojar som flytit i land här. Det är uppenbart att fiskeindustrin ligger bakom större delen av skräpet som vi sett så här långt. 


Idag har vi invigt våran "pisseflaska", något som fungerat riktigt bra när man går ihop med kajakerna ("i flotte"). Vi kan meddela att vi kissat 500-650 ml per gång (tur att vi har en enlitersflaska). 

Efter lunch rundar vi först Magkeilspira och sedan Kinnsrodden som är Europas nordligaste fastlandspunkt, en milstolpe för oss. Här möts Golfströmmen och tidvattensströmmen vilket gör att det kan uppstå så kallade strömvågor från ingenstans. Vi klarar dock utan problem att runda uddarna och får äntligen lite medvind när vi vänder om söderut. 


Vinden mojnar på kvällen och vi får en fantastisk kvällspaddling nära bergen som häromkring uppvisar riktigt fräcka formationer. Tillslut hittar vi en tältplats inne i Kjøllefjorden med utmärkt läge inför morgonsdagens stora överfarter. Om väderprognosen stämmer så blir det en fin dag med sol och milda vindar. Vi tar en macka och delar proteinshake och öl innan vi somnar hårt vid 2-tiden på natten. Idag har vi paddlat 57 km, nytt rekord! 

//Johan och Alex

No comments:

Post a Comment